Door de crisis leert de Belg steeds ‘gezonder’ te lenen voor de aankoop van een eigen woning. Zo leent hij minder geld en kiest hij voor een kortere looptijd. Wel worden toekomstige kosten nog veel te vaak onderschat.
“Door de crisis is de Belg meer gaan sparen, waardoor hij meer eigen middelen kan inbrengen”, aldus John Romain (foto) van de onafhankelijke adviesverlener Immotheker. Daarnaast ontraden de banken hun klanten om op erg lange termijn te gaan lenen. “Bankiers staan amper nog dertigjarige leningen toe. Dat gebeurt bijna nooit meer”.
Gemiddeld 100.000 euro
In 2013 leende de Belg gemiddeld 178.400 euro om zijn huis af te betalen. Dat is 3,5% minder in vergelijking met 2012. Kopers leenden dus minder, maar de huizenprijzen stegen wel lichtjes. Ter compensatie brachten ze daarom meer eigen middelen in.
Vorig jaar stak de Belg gemiddeld 100.000 euro in zijn woonproject. Dat is een stijging met 6% ten opzichte van 2012. Daarnaast stagneerde de totale projectkost, op gemiddeld 278.000 euro.
De Belg gaat dus gezonder lenen, concludeert Immotheker uit de analyse bij 5.000 klanten. “Hij slaagt erin om zijn schulden sneller af te bouwen, en dat geeft financiële zekerheid”, licht directeur John Romain de term ‘gezond’ toe.
Hoe dat zo opeens komt? “Door de crisis is de Belg meer gaan sparen, waardoor hij meer eigen middelen kan inbrengen en minder grote bedragen moet lenen”, klinkt het. Een andere reden is de nieuwe prijspolitiek van de banken. Immotheker stelt vast dat de Belg steeds minder lang mag lenen van zijn bank. “De banken willen de mensen ontmoedigen om op erg lange termijn te gaan lenen. Op die manier wordt het kapitaal sneller afgelost en lopen de banken minder risico op wanbetaling”.
“Eerst kinderen en dan een huis”
Ondanks het gezonde leengedrag van de Belg, valt op dat hij wel erg weinig nadenkt over de toekomst, merkt Immotheker op. Zo zou hij zijn toekomstige lasten en verplichtingen als eigenaar systematisch onderschatten. “Vroeger kocht men eerst kinderen en pas daarna een huis. Vandaag is het vaak omgekeerd”, vertelt Romain. “Met als gevolg dat kopers, bij het aangaan van hun woonlening, te weinig rekening houden met wat nog komen gaat. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de kosten die hun kinderwens met zich mee zal brengen, of andere meerkosten zoals het onderhoud van de woning, herstellingen en stijgende energiefacturen”.
Daarom pleit Romain voor een meer individuele aanpak, waarbij voor iedere klant specifiek een financieel plan wordt opgemaakt. “We moeten bij de maandelijkse aflossingen af van de klassieke ‘1/3 van het loon’-regel. Die is vandaag achterhaald. Wil je de mensen een veilige woonlening geven, moet je kijken naar hun eigen gedrag. Hebben ze een kinderwens, plannen ze de aankoop van een nieuwe wagen, enzovoort. Die zaken moet je op voorhand incalculeren”.
(Bron: Metro)